Do Bratislavy príde v nedeľu Vlak nádeje, pripomína obete genocídy

24.08.2013 Bratislava

Bratislava 24. augusta (TASR) - Záujemcovia si od nedele 25. augusta môžu na bratislavskom hlavnej stanici pozrieť divadelný projekt Vlak Lustig alebo Vlak nádeje.

Pristavený bude na tretej koľaji, pričom výstavu a filmové projekcie v sprievodných vagónoch si verejnosť môže pozrieť do utorka 27. augusta od 15. do 19. hodiny. Od 19. hodiny sa začne prednáška na tému arménskej genocídy spojená s premietaním filmu.

Hlavným bodom programu v nedeľu od 20. hodiny je predstavenie Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou. Vzniklo podľa divadelnej predlohy českého autora Arnošta Lustiga. Ďalšie dva dni bude od 20. hodiny koncertovať skupina Menorah.

Cieľom projektu je symbolické si pripomenutie pamiatky obetí genocídy, ktoré sa prevážali vlakmi v rôznych obdobiach ich masovej likvidácie. Išlo napríklad o transporty Židov a Rómov počas 2. svetovej vojny, ako aj Arménov počas 1. svetovej vojny.

Vlak Lustig je súčasťou XIV. ročníka festivalu židovskej kultúry Devět bran 2013, ktorý sa pripravoval s Českým centrom v Bratislave. Hlavným mottom tohto ročníka je slovenská židovská kultúra. Tento česko-slovenský projekt nadväzuje na skúsenosti z uplynulého roka, kedy ho na vlakových staniciach v 14 českých mestách navštívilo okolo 5000 ľudí.

Akcia sa koná pod záštitou prezidentov oboch krajín Miloša Zemana a Ivana Gašparoviča.
 

Vyberte región